Page content

Angst vernietigt je dromen

Angst vernietigt je dromen

Velen van ons leven in angst voor allerlei dingen. Wat bereik je hiermee? Angst heeft een vernietigende werking. Je voelt je geblokkeerd om vrij te handelen. Het beïnvloed je gezondheid en het zorgt er vooral voor dat jij je dromen niet zal laten uitkomen.

Het lijkt wel dat elk jaar de veranderingen sneller op je af komen dan voorheen. Dit geldt niet alleen voor ons als individu maar wereldwijd. We zijn als mens diep geconditioneerd om bijna een natuurlijke angst te voelen voor verandering. Als de media graag ergens aandacht aan geeft dan zijn het wel de onderwerpen angst en verandering.

Maar wat is er nu werkelijk zo beangstigend aan verandering? Er zijn altijd dingen die je kunt doen maar dit vraagt wel om het ondernemen van actie. In veel gevallen kunnen je er niets aan doen. Wat is dan de reden om je zorgen of angstig te maken als je er toch niets aan kunt doen?

De constante factor in je leven is verandering

Elke dag zijn er ongelofelijk veel veranderingen gaande in  jezelf en in  je omgeving. Je lichaam verandert constant door de aanmaak van nieuwe cellen en weefsels. De aarde draait, beweegt en verandert constant en elke dag opnieuw. We noemen dit ook wel groei! Wat zou de wereld een vreemde plek zijn als er nooit iets zou veranderen..

Angst is in de meeste gevallen niet te verwijten aan de verandering maar aan de onzekerheid over de verandering. Wat zou het leven saai zijn als je overal de uitkomst al van kent.

Hoe kun je omgaan met angst

Angst is een natuurlijke reactie en in sommige gevallen kan angst zelfs ons leven redden. Het is de kunst om te leren herkennen wat echt gevaar is om angst voor te hebben en wat niet. Wanneer jij je angstig voelt vraag jezelf dan eens af of deze angst echt en bedreigend is of dat je eigenlijk het beeld van de realiteit bent verloren in deze situatie?

Door jezelf steeds weer deze vraag te stellen op het moment dat je angst bij jezelf ontdekt heb jij de dromen vernietigenkracht om je eigen leven onmiddellijk te veranderen en aan te passen.

Zoek de antwoorden in jezelf

Vanuit een rustige situatie vraag je jezelf af of de angst echt en reëel is. Als je ervan uitgaat dat je angst echt is stel je jezelf de volgende vragen: “Wat kun je doen om de angst te laten verdwijnen? Welke actie kun je ondernemen?” Er kunnen op deze vraag maar twee antwoorden zijn namelijk of je kunt er niets aan doen of je kunt iets ondernemen. Stel je voor dat je in een levensbedreigende situatie komt dan heb je angst nodig om jezelf tot actie aan te zetten om je leven te redden. Als er geen mogelijkheid is om actie te ondernemen is er ook geen reden om angstig te zijn.

Nu je weet dat je angst niet echt is maar alleen onzekerheid kun je jezelf de vraag stellen wat je nodig hebt om je goed en veilig te voelen. Welke actie kun je op dit moment ondernemen om de angst los te laten.

Bang zijn voor mensen, dingen en situaties maakt je negatief en leid je af van je doelen. Als je bovenstaande vragen een paar keer hebt geoefend zul je merken dat de verschillende situaties jou een stuk gemakkelijker af gaan. Na verloop van tijd heb je jezelf een nieuwe gewoonte aangeleerd.

Angst ervaren op een constante basis is slecht voor je gezondheid en zal je remmen in je persoonlijke groei.

Peter Rigtering

BOEKEN TIP: Stephen Covey heeft in zijn boek “De 7 eigenschappen van effectief leiderschap” veel geschreven over hoe je met angst kunt omgaan en de cirkel van invloed. Klik op het onderstaande plaatje als je meer wilt weten over dit boek.

Stephen Covey

Comment Section

2 reacties op “Angst vernietigt je dromen


Door Nicole op 9 november 2011

Hallo Peter,

Hartstikke bedankt voor deze goede reminder, feedback. Een korte prachtige uitleg. Men weet het maar door teveel negatieve ervaringen kom ik steeds meer in angsten terecht. Ik merk hoe ouder ik word, hoe voorzichtiger. Wat me inderdaad belemmert. Ik lijk wel vast te roesten en komt geen verandering meer uit me voort. Hier ga ik mee aan de slag. Bedankt Gr. Nicole


Door Mieke op 15 november 2011

Dag Peter,

Ik herken me in wat Nicole schrijft: hoe ouder ik word, hoe voorzichtiger. En dit komt voor een groot deel voort uit onzekerheid, zoals je zelf schrijft.
Vorige zondag maakte ik nog een situatie mee waarin ik geconfronteerd werd met plotselinge angts; dwz, ik voelde dat ik plots onrustige werd en ook wel kwaad. Pas achteraf werd ik me er bewust van dat dit eigenlijk voortkwam uit onzekerheid en angst. Ik onthoud de 2 vragen die je hierboven meegaf: “Wat kan ik doen om de angst te laten verdwijnen? Welke actie kan ik ondernemen?” en ga, wanneer zich nog eens zo’n situatie voordoet, daarmee aan de slag!

Plaats een reactie


*