Page content

De kunst van gelukkig zijn

Wat is gelukkig zijn? Wat maakt jou gelukkig? Wat de één gelukkig maakt kan voor iemand anders volledig gelukkig lachenonbelangrijk zijn. De mate van gelukkig zijn varieert van persoon tot persoon van eenvoudig tevreden zijn tot overgelukkig. Er zijn vele categorieën waarin we ons geluk kunnen ervaren, van gezondheid, rijkdom, spiritualiteit, familie, vrienden, carrière, eten, vakanties, materiële bezittingen, muziek, geven, ontvangen en ga zo maar door.

Veel mensen besluiten dat ze pas gelukkig zijn als er voor hen iets bijzonders gebeurt zoals: het krijgen van een nieuw huis, als ze gaan trouwen, als ze iemand een belangrijk of bijzonder persoon ontmoeten. Als ze een stap in hun carrière maken, als ze op vakantie gaan of als ze hun schulden hebben afgelost. Door dit op deze manier te doen mis je het gelukkig zijn in het huidige moment NU. Je maakt het gelukkig zijn dan voorwaardelijk en vergeet te genieten van alle mooie momenten die elke dag aanwezig zijn. Ik noem dit vaak een soort uitstel geluk

Als je altijd wacht om gelukkig te zijn of als je altijd wacht op dat ene moment alvorens je pas echt geluk ervaart dan zul je de rest van je leven blijven wachten. Want zodra je dat ene moment waarop je wacht hebt bereikt is er wel weer iets anders wat je graag wil hebben, zijn of doen. Dus waarom wachten tot het geluk naar je toe komt? Dit terwijl je er nu ook  NU voor  kunt kiezen om te genieten van het geluk dat elke dag al om je heen is.

Het klinkt natuurlijk als een cliché maar door te leren leven in het moment NU en het dankbaar zijn en waarderen van gelukkig zijnwat je NU hebt op dit moment zul je veel meer geluk ervaren in je leven. Dit in tegenstelling tot je geluk uit te stellen tot dat ene moment waarop je wacht. Het zijn juist vaak die kleine dingen die je leven zo mooi en aangenaam maken. Deze kleine dingen en momenten zijn overal om je heen. Als jij je bewust wordt van de kleine dingen zal dit je kijk op de wereld volledig veranderen.

Denk eens aan al die kleine dingen die je dagelijks in je leven meemaakt maar die zo normaal voor je zijn geworden alsof het een soort verworven recht is. We zijn er in onze snelle westerse wereld zo aan gewend geraakt dat we alles op bestelling of met één druk op de knop kunnen krijgen of hebben. Zijn we alweer vergeten dat het 100 jaar geleden juist bijzonder was als je licht in huis had of stromend water. Ik wil het hier dan nog niet hebben over een auto, televisie, telefonie of internet. Denk eens aan de eenvoudige dingen waar je werkelijk van kunt genieten.

Het geluid van zingende vogels als je s’morgens wakker wordt, de heerlijke geur van een vers gezet kopje koffie, een ontbijt dat voor je klaar staat, iemand die de deur voor je open houdt, de ondergaande zon, het schitteren van de dauw in het gras, iemand die de even de tijd neemt om echt naar je te luisteren, een collega die je late dienst over neemt, een heerlijk warm bad, spelende kinderen, een zachte en warme zomerbries langs je gezicht. Een langs vliegende vlinder, het eten van verse aardbeien, een complimentje dat je zomaar van iemand krijgt, een wandeling op het strand, de geur van gelukkigvers gebakken brood bij de bakker en zo zijn er nog veel van die kleine dingen waar we vaak zo maar aan voorbij gaan zonder er echt van te genieten.

Noem het bewustzijn, dankbaarheid, waardering of wat je het ook maar wilt noemen. Als je jezelf aanleert om de waarde van je vijf zintuigen (horen, zien, voelen, proeven en ruiken) beter te waarderen zul je dagelijks veel kleine geschenken krijgen waar je weinig voor hoeft te doen.

Open je ogen voor de schoonheid van de wereld en de kleine dingen die dagelijks op je pad komen. In de tussentijd, terwijl je zit te wachten op dat ene moment waarvan je zo gelukkig zult worden zal je verrast zijn hoe de kleine dingen waar je van geniet je gelukkig maken terwijl je zit te wachten!

Wat wil jij,  je leven veranderen en verbeteren of wil je er alleen over praten?

Zijn het juist de kleine dingen die je gelukkig maken of zijn het de grote dingen waar je op zit te wachten?

Ik zou het leuk vinden als je hieronder een leuke reactie wil achter laten van de kleine dingen die jou dagelijks gelukkig maken zodat andere lezers hier inspiratie van kunnen krijgen.

Succes met het vinden van de kleine dingen waar je gelukkig mee kunt zijn!

BOEKEN TIP: Byron Katie leert je hoe je aan de hand van vier vragen rust, vrede en vrijheid kunt herwinnen. Klik op het onderstaande plaatje voor meer informatie.

Comment Section

13 reacties op “De kunst van gelukkig zijn


Door marianne op 4 augustus 2011

ik ben het helemaal met je stukje eens. Elke dag zijn er (kleine) dingen waar je van kunt genieten en waar je gelukkig van kunt zijn. Doe dat dan ook. Ook al zijn er daarnaast allerlei (grote) problemen. Die zullen er altijd zijn. Geniet van alles waar je van kunt genieten!

marianne


Door Angelika op 4 augustus 2011

Hallo
morgens als ik loop,en de vrijheid heb al het groen zie.De vogels hoor fluiten.Een en lieve groet krijg van mensen, of dat ik kan stil staan en voelen,wat ben ik toch een rijk mens. dat ik in gezondheid leef vrolijk ben en elke dag de kracht heb om alles te kunnen doen en genieten van een Lach mijn eigen Positiviteit ,de goede gouden mensen om mij heen.Dat vind ik geluk.Bewust zijn in het hier en nu.Dat is voor mij het geluk.liefs en groetjes Angelika


Door Coby op 5 augustus 2011

Ik ben altijd al tevreden geweest met kleine dingen. Vroeger al. Blij zijn, dat er eens geen ruzie was. Opgelucht zijn, dat er geld was om te kunnen eten. Blij zijn, dat je niet met een vinger wordt nagewezen of uitgelachen. Het fijn vinden, dat je iemand hebt om mee te spelen. Zo kan ik nog een tijd doorgaan. Mijn normen liggen heel anders, dan bij de doorsnee mens
Nu ben ik nog steeds tevreden met een simpele woning. Belangrijk is, dat deze goed aanvoelt. Dat geldt ook voor een baan.
In mijn leven zijn katten altijd enorm belangrijk geweest. En juist dàt lijkt mij niet gegund. Ik vraag niet veel om gelukkig te zijn, maar dat doet pijn en legt toch een schaduw over alles heen.


Door zoë kuit-bergman op 5 augustus 2011

ik zit in heel gecompliceerde niet op te lossen omstandigheden, maar ………
ik begin mijn dag met het tegen mezelf zeggen: DIT WORDT EEN HELE MOOIE DAG !!!!!!. (dan geef je jezelf in ieder geval een hele goede start).
ik geef dagelijks mensen om me heen complimenten of zeg iets aardigs.
Al deze dingen maken een wereld van verschil.het lijkt wel of daardoor dingen gewoon in je schoot geworpen wordt, geweldig ! en het ontroerd me steeds weer.

het is het proberen waard en JE VOELT JE EEN STUK GELUKKIGER !!!!!!!

start de dag dus in ieder geval goed.
groeten Zoë.


Door Elisabeth op 5 augustus 2011

Allereerst wil ik zeggen dat dit artikel mij erg heeft ontroerd en tegelijkertijd heeft geineespireerd. Mede door een emotie regulatie stoornis, kan t meest geringste falen of kwetsend iets mijn dag verpesten. Hierdoor is t voor mij ontzettend moeilijk om dat moment van gelukkig zijn weer te hervatten, die ik bijvoorbeeld voor dat gebeurtenis had. Binnenkort zal ik dit mede door therapie ermee leren omgaan en handvatten krijgen hoe ik met mn emoties t beste kunt omgaan. Het stukje wat ik mooi vind en inspirerend is het waarderen van de kleinste dingen b zoals t langsviegen


Door Elisabeth op 5 augustus 2011

Allereerst wil ik zeggen dat dit artikel mij erg heeft ontroerd en tegelijkertijd heeft geineespireerd. Mede door een emotie regulatie stoornis, kan t meest geringste falen of kwetsend iets mijn dag verpesten. Hierdoor is t voor mij ontzettend moeilijk om dat moment van gelukkig zijn weer te hervatten, die ik bijvoorbeeld voor dat gebeurtenis had. Binnenkort zal ik dit mede door therapie ermee leren omgaan en handvatten krijgen hoe ik met mn emoties t beste kunt omgaan. Het stukje wat ik mooi vind en inspirerend is het waarderen van de kleinste dingen zoals een vlinder die voorbij komt aanvligen, of t feit dat t een dag niet regent. Door deze kleine dingen zou je elke dag, elke uur en zelfs elke seconde gelukkig kunnen zijn. Bedankt voor dit mooie artikel. Zal dit vanaf nu elke moment van de dag gaan toepassen. Elisabeth


Door rik op 5 augustus 2011

In het leven gaat niet altijd alles zoals je wilt. De keuzes die je maakt in je leven zorgen ervoor dat je belandt waar je nu bent. Het hangt sterk af van je persoonlijkheid, wat voor keuzes je maakt. Maak jij ze of maakt een ander de keuze voor je? Mensen die niet altijd gelukkig zijn hebben vaak problemen met de keuzes die ze gemaakt hebben. Ik heb vroeger een buurvrouw gehad die droomde van een mooie man, 2 kinderen en lekker de hele wereld over zwerven. Op haar 40e was ze nog steeds alleen, had ze in mijn ogen, een mooie baan in de haven van Harlingen en een mooi huis in een klein dorpje daar vlakbij. Vraag me niet waarom, maar ze vond dat ze zich moest laten steriliseren. Dat heeft ze gedaan en op haar 41e kwam ze dus die man tegen waar ze altijd van gedroomd heeft. Grote treurnis nu omdat ze zich had laten steriliseren…het was niet terug te draaien. Altijd de drang om de dromen te blijven najagen en niet gelukkig willen zijn met wat ze nu had. Haar leven moest en zou weer een wending krijgen. Toen ze een jaar of 5 samen woonden vonden ze het tijd om de boel te verkopen en in Frankrijk een nieuw leven op te bouwen. Een oude boerderij gekocht en dan maar kamers gaan verhuren. In Frankrijk gaat alles makkelijker dan in Nederland…toch. Nou vergeet het maar. Bureaucratie is een Frans woord. Inmiddels wel alle schepen achter zich verbrand dus een weg terug was er niet. 2 jaar verder is ze gescheiden van haar man en berooid weer terug gekomen in Nederland. Alles kwijt en een nare ervaring rijker. Klagen doet ze nog harder dan voorheen en waarschijnlijk denkt ze in stilte terug aan die tijd dat ze alles voor elkaar hadden. Ik zelf hecht niet aan dingen. Ik ben nog altijd verbaasd dat ik in een mooi huis mag wonen met een grote tuin. Als Amsterdams jochie van 3 hoog achter denk je niet eens aan een tuin. Het gaat niet altijd gemakkelijk in mijn leven. Veel van mijn keuzes zijn door anderen gemaakt. In 2003 heb ik dat veranderd. Ik maak de keuzes in mijn leven samen met mijn vrouw. Het heeft mij een euforisch gevoel van onafhankelijkheid bezorgd. Ik kan iedere dag genieten van mijn kinderen, vrouw,hond en katten en prijs me gelukkig dat ik in dit deel van de wereld ben geboren. Ik vind het niet erg om in tweede hands kleding te lopen, oude auto’s te rijden en met een oude caravan naar Texel op vakantie te gaan. Genieten van je leven is een kunst en erg afhankelijk van factoren. Alle loterijen profiteren van de ontevredenheid van de mensen. Wie wil er nou niet een jackpot van 30 miljoen winnen? Ik bracht van de week mijn moeder naar huis. Ze is 88 jaar oud. Toen we een viskraam/snackbar voorbij reden moest ik stoppen. Ze vroeg of we een patatje wilde hebben. Mijn kinderen waren ook mee. ik zei dat we andijvie stampot op het programma hadden maar dat de kids wel een ijsje mochten hebben. Ik dacht dat mijn moeder een Haring wilde hebben. Tot mijn verbazing kocht ze een patat met en een portie kibbeling en at het met veel smaak op. Kijk…dat is geluk!


Door Aaisja Kamp op 5 augustus 2011

Tja,

Voor mij is dankbaarheid het gene wat mijn geluk benadrukt. Waar je vandaan komt, je opvoeding, relaties, situaties en ervaringen kunnen je allemaal helpen om “t geluk ” te leren ervaren. Helaas is dat ook gerelateerd aan wanneer het “kwartje valt”.
Menig mens heeft het pas door na vele omzwervingen en ontberingen. Maar ook mensen die eigenlijk op alle fronten het geluk hebben zien het soms niet.
Het zijn inderdaad zo vaak de simpele dingen.
Geluk voelen en ervaren is ook open staan voor verandering, en de aangeboden leerstof en het gereedschap wat het universum je geeft, leren gebruiken.
Het is ook van wezenlijk belang te beseffen dat wij daarin veel van elkaar kunnen leren en dat je geluk altijd mede door een ander wordt gecreerd. De zin “ik heb niemand nodig” zal menig persoon uit zijn of haar zienswijze moeten halen.
Geluk maak je samen !!!

Groetjes Aaisja.


Door Lesley de Wit op 5 augustus 2011

hoi Peter,

ik lees graag je artikelen. ik heb je website ook bij mijn favorieten staan. Voor mij zit geluk in de kleine dingen, genieten van een kop koffie en bewust genieten van het moment van de lekker geur van koffie, of de geur van de natuur als ik met mijn honden door het bos wandel. Ik ben van mening dat het geluk uit jezelf vandaan moet komen. ik ben dit jaar getrouwd, ik heb plezier in mijn werk, Ik geniet van mijn bonuskinderen. Ik ben een fan van Amy Winehouse, ik vind haar een getalenteerde zangeres, toch kan zij nooit gelukkig met zichzelf zijn geweest door haar gevecht met drank en drugs gebruik. De dag dat ik las dat zij overleed, betekende voor mij dat zij het gevecht met zichzelf had verloren! De kracht van het nu van Eckhart Tolle is voor mij een mooi aanvulling in het dagelijks leven om iedere keer weer een stukje uit zijn boek te lezen en bewust de momenten van het Nu dagelijks toe te passen. Ook als ik dagen ervaar die minder gelukkig gaan dan is het de kunst om te onderzoeken waar het minder gelukkig gevoel vandaan komt. “Echte Verandering vindt in je plaats, niet buiten je.
Ontdek het Nu in jezelf. Iedereen met wie je in contact komt, wordt geraakt door je aanwezigheid en beïnvloed door de vrede die je uitstraalt, of ze zich daar nu van bewust zijn of niet.” (van Eckhart Tolle)


Door monique op 6 augustus 2011

hallo peter

ja je hebt helemaal gelijk als je van de kleine dingen in het leven kan genieten ben je een rijk mens. ik geniet elke dag van het wandelen in het bos met me hond.
het werkt ook elke dag als je wakker wordt met positieve uitspraken te beginnen het wordt een heerlijke dag vandaag.
dan trek je dit ook aan. groetjes monique


Door Karacelik op 7 augustus 2011

Het is bewustzijn, dankbaarheid en waardering, maar voor mij persoonlijk is het vooral waardering. Kleine dingen kunnen mij zeer gelukkig maken. Als een cavia grappige bewegingen maakt als hij of zij gelukkig is of een konijn die vrolijkt huppelt. Een peutertje die begint te klappen als je hem of haar een kusje geeft. Een wijze oude vrouw die een wijze levensles geeft. Zo zijn er nog veel meer…


Door Anny op 9 augustus 2011

Ik vind je artikels keer op keer inspirerend en ook zo herkenbaar. het zijn voor mij van die momenten waarop ik stil ga staan bij mijn leven. wat vind ik belangrijk, waar hecht ik waarde aan, waar word ik gelukkig van. soms loop ik vast in mijn gedachten, maar als ik diep in mijzelf kijk dan kan ik heel gelukkig worden van de gratis dingen die om mij heen gebeuren. ik word ’s morgens wakker en hoor ik buiten het geluid van de schapen en lammetjes, geweldig toch. in het voorjaar gaan wij slapen met een kikkerconcert, gratis en voor niets, heerlijk. wanneer ik vervolgens onderweg ben naar mijn werk kijk ik altijd naar de lucht, wat een geweldig moment keer op keer. wanneer ik dan op mijn werk kom en de emails en brieven lees, dan is dat geluksgevoel vaak weer voorbij, maar dan ga ik even buiten een sigaretje roken of maak een dolletje met mijn collegae en pada, daar is het fijne gevoel weer.


Door Kim op 29 januari 2012

Hey,

Ik geniet van alle kleine dingen die op mijn pad komen! S’morgens ben ik blij dat ik weer goed heb geslapen, geniet van de geur van bloemen, muziek luisteren,mensen helpen, kijken naar mensen die elkaar lief hebben, lachende gezichten….

Groetjes,
Kim

Plaats een reactie


*