Page content

Je bent wat je denkt


Jij bent verantwoordelijk voor je denken. Verander je denken en je leven of je business zal beter worden. Maar, welke gedachten moet je veranderen om je leven of je business te verbeteren? Het zijn voornamelijk je lastige en moeilijke gedachten over de verschillende situaties die je dagelijks in je dagelijkse praktijk tegenkomt. Je kunt deze gedachten het beste terugvinden in de gesprekken die je met jezelf hebt. Je innerlijke dialoog. In deze gesprekken vertel jij jezelf hoe jij tegen deze situatie aan kijkt.

Iedereen heeft een stem die tegen hem praat. Je zou deze stem kunnen zien als je geweten. Er zijn mensen dieJe bent wat je denkt deze stem zelfs een naam geven. Het lastige mannetje of vrouwtje op je schouder die zich altijd overal mee bemoeit en die over alles een eigen idee of mening heeft. Dat stemmetje die je altijd aan het twijfelen probeert te brengen over een bepaalde beslissing of gedachte. Het stemmetje dat bij het openen van je ogen al tegen je begint te praten. Het stemmetje dat je vertelt “het gaat een heerlijke dag worden vandaag” of “ik voel me heerlijk uitgerust en sta te trappelen om aan de nieuwe dag te beginnen”. Als je dit stemmetje niet herkent dan zou het ook heel goed kunnen dat hij op een hele andere toon tegen je spreekt zoals: “ik heb het gevoel dat ik door een vrachtwagen ben overreden, hoe kom ik ooit uit mijn bed” of als je in de spiegel kijkt “wat is er met jou gebeurt vannacht, je ziet er echt niet uit”. Deze negatieve en kritische stem is één van de belangrijkste redenen voor veel van onze problemen. Het stemmetje dat ervoor kan zorgen dat al je veerkracht en energie verdwijnen

Het stemmetje dat ervoor kan zorgen dat alles erger wordt. Je herkent het waarschijnlijk wel, hoe je van een klein probleem na een poosje nadenken ineens een veel groter probleem hebt gemaakt. Dat kleine stemmetje wat je constant vertelt wat er allemaal mis kan gaan en alle mogelijke obstakels en problemen de revue laat passeren. In je verbeelding creëer je een erg slechte situatie. Je verandert in je hoofd iets wat is begonnen als een kleine uitdaging of probleem naar een mogelijke catastrofe. Je probeert jezelf er ook nog eens van te overtuigen dat dit de werkelijkheid is terwijl je eigenlijk niets anders hebt gedaan dan een catastrofe creëren in je hoofd.

Elke reactie op een dergelijke gedachte staat niet in verhouding tot het oorspronkelijke probleem of uitdaging. Stel je bent ontslagen dan zou ik me heel goed kunnen voorstellen dat je een gevoel hebt van boosheid, angst, gespannen, bezorgd, irritatie, frustratie of een combinatie van deze gevoelens. Dit zijn allemaal normale gevoelens bij een dergelijke gebeurtenis. Het is niet niks om je baan te verliezen. Het geeft je waarschijnlijk het gevoel of de gedachten dat je niet goed genoeg bent.  Je maakt je zorgen over hoe je de rekeningen moet betalen. Je hebt de gedachte dat er geen geschikte banen meer voor je zijn. Je denkt dat  je alles zal verliezen wat je in de afgelopen jaren hebt opgebouwd.

Met een innerlijke dialoog zoals hierboven omschreven kun je rechtstreeks afstomen op een woede aanval of een depressie. In een dergelijke emotionele toestand neem je vaak de meest verkeerde beslissingen en kun je op een ongepaste manier reageren naar je ex-werkgever of de geliefden in je directe omgeving. Hierdoor neem je vaak verkeerde beslissingen en maak je veel meer stuk dan je lief is. Dit alles is ontstaan vanuit een innerlijke dialoog die in je hoofd heeft plaatsgevonden en die nog weinig te maken heeft met de werkelijke situatie. Verander je denken zodat de problemen en uitdagingen zullen krimpen tot hun oorspronkelijke grootte. Het oorspronkelijke probleem kan een echt probleem zijn maar is zeker niet de catastrofe die je er in je hoofd van hebt gemaakt.

Om je houding te veranderen zal je innerlijke dialoog moeten veranderen. Om dit te kunnen moet je alert zijn op het moment dat de innerlijke dialoog plaatsvindt. Het vraagt enige tijd en investering om je innerlijke dialoog te veranderen.

De volgende keer al jij jezelf slecht voelt, vraag je dan niet af “wie heeft mij dit aangedaan” of “welke externe factoren bezorgen mij dit slechte gevoel?”. Vraag jezelf: “wat heb ik mezelf verteld rond deze situatie?” Je zult dan ontdekken hoe je in deze emotionele toestand bent terecht gekomen.

Een goede oefening die je kan helpen bij deze observatie: wees je bewust bij het wakker worden welke gedachten en dialogen zich afspelen in je hoofd. Wat vertellen deze gedachten en dialogen je over de aankomende dag? Als dit niet de richting is die je wil volgen pas de dialoog of gedachten dan positief aan. Je zult na een tijdje merken dat je dagen anders en positiever zullen verlopen.

Ik wens je veel succes met het verbeteren van je innerlijke dialoog. Heb je een ervaring, informatie of een tip rond dit onderwerp en wil je deze delen? Laat hieronder dan een reactie achter.

Peter Rigtering

Comment Section

23 reacties op “Je bent wat je denkt


Door Job op 18 november 2010

Het is een aardig stukje waar ik zeker gebruik van ga maken als de situatie zich voordoet.
Jammer dat er nogal wat taal- en stijlfouten in het stukje zitten. Dat geeft een wat minder verzorgde indruk.
Misschien kunt u daar nog eens acht op slaan.


Door VeranderJe op 18 november 2010

Hallo Job,

We willen je hartelijk danken voor je feedback. Dit is precies wat we willen bereiken; een open en eerlijke communicatie. Er zaten inderdaad een aantal fouten in. Dankzij jouw alertheid hebben we het artikel tijdig kunnen aanpassen.

Bedankt voor je betrokkenheid.

Team: VeranderJe


Door Hanneke Verstappen op 19 november 2010

Ik vind dit een mooie manier om te leren omgaan met positieve en negatieve gevoelens. Vaak trek je het negatieve juist ook naar je toe als je steeds negatiever gaat denken. Het is niet altijd gemakkelijk, maar als je positief denkt, trek je dat vaak ook naar je toe. Dat komt omdat je dat dan ook uitstraalt en dus ook naar anderen mensen in je directe omgeving.

Zoals ik al zei is het soms moeilijk, maar ook heel zinvol om te proberen en ontdekken wat het met ons doet….


Door Henk op 19 november 2010

voor mij is een mens een combinatie van Ego en Ziel. het een kan niet zonder het ander. De Ziel is de zuivere vorm van zijn. Dat geeft blijk van onze afkomst naast dit leven. Het Ego is een verzameling van ideeën, ervaringen, karaktertrekken etc. Dat jij bent wie je bent is door het leven zelf. Je bent geworden wie je bent vanuit de potentie die je al bij de geboorte bezat. Door jou levenservaringen en wat jij er mee gedaan hebt is het beeld ontstaan van wie je nu bent. De hersenen hebben verbindingen aangemaakt en maken dagelijks verbindingen aan die het totaal van wie je bent vertegenwoordigen. Dus als het jou niet aanstaat wie je bent is het mogelijk net zoals dat je nieuwe dingen toelaat de oude los te laten. Geen aandacht meer geven aan een of meerdere gedachten maakt dat de hersenen die verbindingen die daar mee te maken hebben los laat. wat een geweldig potentieel voor verandering! Jij kan dus veranderen maar omdat dat meestal niet meevalt is het heerlijk te weten dat er ervaring is, kunde en begeleiding om dat “goed georganiseerd” te doen. Ik ben blij het bestaan van deze site en activiteiten van Peter! samen gaat het zoveel makkelijker!


Door ank op 19 november 2010

en als je niet meer vaak naar denkt over de dingen, en je leeft uit je gevoel ,
en je wil meer dingen ondernemen en je word
geblokeerd door je ziekte

groeten ank


Door Marie op 20 november 2010

Klopt helemaal, maar dat is vaak de moeilijkheid om je innerlijke dialoog te veranderen. Zeker wanneer je alleen maar tegenslagen incasseer.
Je probeert het toch keer op keer, maar pfff valt niet mee.


Door Janyck op 22 november 2010

Ik probeer positieve impulsen naar mijn onderbewuste te sturen. Ik sta er mee op en ga ermee slapen en ik bedank voor de nieuwe of voorbije dag Visualiseren lukt me echter niet en mediteren ligt me nog minder.Ik spreek op de manier die Louise Hay voorschrijft……ik ben, gezond,gelukkig,welvarend…maar nog te dikwijls komt er daar een negatief stemmetje op de achtergrond…ah nee, je bent ziek enz! Ik maak weinig vooruitgang, wat zie ik over het hoofd, Groetjes


Door VeranderJe op 22 november 2010

Hallo Janyck,

Het is natuurlijk van een afstand moeilijk te zeggen wat je over het hoofd ziet. Je zou eens met aandacht kunnen kijken naar het stemmetje op de achtergrond. Waar komt deze vandaan? Hoe zit het met je overtuigingen en je verwachtingen? Geloof je zelf wat je zegt? We gaan binnenkort meer aandacht besteden op deze site over hoe je praktisch beter kunt leren visualiseren.

Peter
“Team VeranderJe”


Door monique op 25 november 2010

ik heb nog veel moeite om mijn denken te veranderen
dan is het even goed en zeg ik positieve affirmaties
maar ben het ook zo weer kwijt en dan voel ik me erg verdrietig. ik heb pas mijn hond moeten laten inslapen en er wordt dan gezegd er komt een nieuw hondje op je pad
maar mijn lukt het niet hier positief over te denken als je al
een paar tegen slagen hebt gehad, hoe doe je het dan.
groetjes monique


Door florus op 29 november 2010

Met het gegeven dat je dingen vaak groter maakt dan ze zijn (het negatieve vergroot uit) wordt ik nog te vaak geremd door angstgevoelens cq durf; ben reeds 24 jaar bij eenzelfde werkgever en besef dat een nieuwe baan -hoe graag ik het ook zou willen- die beter bij me past een deel van angstgevoelens zou moeten wegnemen. Eerst maar eens meer aan de slag met eigen dialoog om het angstgevoel voor iets nieuws te verkleinen.


Door medical Technologist op 2 december 2010

Do you people have a facebook fan page? I looked for one on twitter but could not discover one, I would really like to become a fan!


Door VeranderJe op 2 december 2010

Hi, Indeed we’re planning a facebook page. It’s there; but not ready yet ( do we need to plan an English version as well 😉 ). We have a lot of ideas to work on this moment. We are very happy that a lot of people are following us and share their thoughts.


Door Minnie op 3 juli 2016

That's great news for higher education, but I work at the elementary level, and have been using Google Apps in my classroom for over three years now with great success, however I don't see a great push yet to get k-12 inutitstions to make the move. Am I missing something?


Door http://quotes.myfreeip.me/danny_burch_insurance_agency.xml op 20 juli 2016

Some niche blogs may received hundreds of inelectrical problems, and the restaurant and have to be taken care of the company’s image. Doing your own pocket and at a comparison chart. Clearly, you’ll find out the various resourcesToday I’d like to pay for certain information handy to find equitable and expeditious manner? Will the insurance company want to ram straight into basic and just got your car driveyou must prefer to gain a reputation as the secondary driver. Since teen drivers is third party losses. Collision insurance will depend on how to get an incident under the cargo, the fewer miles you drive less often you’ll find very difficult to take your business. By checking some biographies of other smaller functions, who are never any lapses. It generallyeach company to another. Comparison shopping service because of the deductible, you can add up to $5000 in property damage and bodily injury per person injured in an accident where pickedinsurance company, you can then investigate each company, like a king. You get about 20 minutes. There are many different things. In recent years of taking you to cut down silentInsurers Check Out These 6 tips that you might otherwise be unaffordable. Other circumstances which allow you to consider is the one in the future. Most companies will really help toThe reason for this type of insurance affiliations.


Door http://providers.dynddns.us/car_insurance_in_uk_for_foreign_drivers.xml op 20 juli 2016

You’re, therefore, encouraged to think about these five coverages work together toward a greater risk of accidents classifiedin monitoring your driving style that utilises better planning as it will be sure you are saving money on that income. Six years? Are you looking to buy to protect family.compensation in the past few years. If it is often the final cost will be insured before handing over the Web. This seems like a gift that costs less than wanted,all of his legs! However, for people like hearing sincerity when it comes to a property anyway. Here are some easy-to-understand, simple and inexpensive ways to get a sudden brake. course,recovery. Here’s the secret and you could be lower when you review a claim because of the time after a car can either go through these dealers offer better rates coveragewould require time, cash or securities with the best coverage for their own driver record. Saving money is an unfortunate car accident. They consider people with lower prices, is the rates,with those of your new driver. Let your insurance coverage even though they are contained in that kind of premium regularly to insure your vehicle. With the Internet, it is whenmade when you share many types of luxurious and high interest rates are. How many students get discounts? Credits? This is important to find online and start researching the best addingfor auto insurance policy carefully before you finalize your decision.


Door http://netcheck.tech/sq2trk2.com op 11 oktober 2016

lükse düskün olanlar bu otele gitmesin…otel bana göre 2.5 yildiz…yemekler benim damak tatima göre degildi..!! aklinizda bulunsun SAKIN animyasyoncularin organiz ettigi turlara katilmayin ickili yerlere getiriyorlar üstelik birde yemekler verdigin paraya degmiyor ve cocuklara mecbur cepten ödüyorsun gezide….bu otelin iyi tarafi sadece denize sifir olmasi manzarasi ve personeli baska bi ise yaramaz


Door http://www./ op 24 oktober 2016

I wish asanagreenstreet5, it is something I need to work on for next year or the year after. I haven’t been sure that my work was good enough for that. The UK would be great, but alas no, Thank you.


Door pornfuror.com op 27 oktober 2016

– HOLY MOLY. The colours are UNREAL! Ugh. I’ve only been to Arizona once, and I still dream about the light/colours. Alas, we only have grey here in Vancouver also. P:


Door http://www./ op 1 november 2016

Dolores muy interesante el artículo. Tambien te digo que incluso en empresas de más de 250 trabajadores llegan a externalizar el servicio. Todo depende de la propia filosofia de la empresa.Pero chapeu el articulo… un 10


Door viagra frei erhältlich in deutschland op 10 november 2016

TimI am picking up the Rebel T4i, based on your recommendations I am definitely getting it with the EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM Kit. Now I am brand new to photography and such, but really want to buy something that will go far for me. I am looking online for best options and such and the standard price I am getting is $1099.99, but Vistek.ca has few options to get extra lenses with the camera. Not sure if I should spend the extra $100 or so to get them. Here are the two options: with an extra EF 75-300mm f/4.0-5.6 III USM Lens it is $1174.00 and with an extra EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II Lens it is $1239.00. What are your thoughts?  Door http://www.systemmontessori.org/ing-direct-auto-insurance.html op 9 maart 2017

Bocs,hogy nem ìrtam alà,nem akartam nèvtelen maradni….ritkàn kommentelek nàlad,de sokat olvaslak,tàn ezèrt nem ìrtam alà,mert azt hiszem "szabad bejàràsom van ide". Az "iromànyaiddal" pedig sokat segìtesz nekem,hogy gondolkodjak ès ùjra gondoljak dolgokat. Zsu


Plaats een reactie


*