Page content

Veranderen en NLP

Veranderen en NLP

Een van de meest effectieve manieren om te veranderen is Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP). Het woord zegt het al: met NLP zorg je ervoor dat je brein (Neuro) door middel van taal (Linguïstisch) verandert (Programmeren).

NLP gaat ervan uit dat je brein een biocomputer is die zintuiglijke data verwerkt. Dit verwerken bestaat voor het overgrote deel uit patroonherkenning.

Daardoor zie je een boom als je naar een boom kijkt en geen wazige groene vlek. Evolutionair gezien is ons brein erop gericht om in de gaten te houden of er gevaar dreigt.

Als er gevaar dreigt dan waarschuwt ons onbewustzijn ons bewustzijn daarvoor met een negatieve emotie. Wanneer mensen willen veranderen, komt dat meestal omdat het brein van zo’n negatieve emotie een vast patroon heeft gemaakt dat ook geactiveerd wordt wanneer er geen gevaar dreigt…

Gelukkig is het brein ook in staat tot positieve emoties. Voor de evolutie is plezier maken net zo belangrijk als gevaar vermijden omdat er anders geen voortplanting plaatsvindt. Met NLP doorbreek je negatieve patronen en vervang je deze door positieve patronen. Negatieve patronen worden bij NLP doorbroken door de zintuiglijke data van het negatieve patroon zodanig door elkaar te husselen dat het negatieve patroon verstoord wordt.

Bij een negatief gevoel wordt dit gedaan door het gevoel de andere kant op te laten stromen. Bij negatieve beelden wordt dit gedaan door de beelden zwart/wit te maken en achteruit terug te spoelen. Bij negatieve gedachten wordt dit gedaan door de klank van de gedachten te vervangen door een klank die de gedachte belachelijk maakt.

Nadat een negatief patroon doorbroken is, wordt het vervangen door een positief patroon waardoor je goed te gaan voelen, positieve beelden voor de geest te halen en door positief te denken.

Voor de meeste mensen is dit een geheel nieuwe manier van kijken naar emoties en hoe het brein werkt en komt het soms niet zo gemakkelijk over. De werkelijkheid is echter anders: bij NLP geldt: het is makkelijker gedaan dan gezegd. De beste manier om te ontdekken hoe je NLP kan gebruiken om te veranderen, is door het zelf te ervaren.

Om je van dienst te zijn, is er een gratis rapport gemaakt waarin de drie belangrijkste NLP technieken om het bovenstaande te Neuro Linquïstisch Programmerenbereiken stap voor stap in beschreven zijn. In het gratis rapport om je te leren goed te voelen staat beschreven:

  1. De Gevoelsomdraaitechniek om negatieve gevoelens snel te stoppen en te vervangen door goede gevoelens.
  2. De Zwart/wit terugspoeltechniek om nare herinneringen of zorgen voor de toekomst te neutraliseren en te vervangen door beelden waar je je goed door gaat voelen.
  3. Positief denken techniek om negatieve gedachten te doorbreken en te vervangen door positieve gedachten.

Wanneer je meteen met deze technieken aan de slag wil om zelf te ervaren wat je met NLP voor je kan doen om te veranderen Klik dan hier of op onderstaande banner

© Joost van der Leij 2012

 

Comment Section

0 reacties op “Veranderen en NLP

Plaats een reactie


*