Page content

Veranderen is een constante factor

Veranderen is een constante factor

Alles verandert en niets blijft hetzelfde. Als je niet mee vooruit gaat met de veranderingen dan sta je stil en ga je meestal achteruit in het leven. Hoe sta jij ten opzichte van de bovenstaande uitspraak?

Veranderingen zijn voor veel mensen eng. Misschien ben jij ook wel één van deze mensen.

Je voelt je lekker op je gemak en zit heerlijk in je vel en van het één op het andere moment doet zich een verandering voor en zit je plotseling vanuit een luxe en comfortabele positie volledig in de stress en de zorgen. Alsof je van het één op het andere moment een klap in je gezicht krijgt.

Ik denk dat er twee zeer verschillende soorten van verandering zijn…

  1. Een verandering die je overkomt. Bij deze vorm van verandering moet je denken aan een echtscheiding, het verlies van je baan, het verhuizen van een bedrijf, een onverwachte zwangerschap, een ongeluk of zelfs een ernstige ziekte. Dit zijn veranderingen die je dwingen om een stap terug te doen en je leven opnieuw tegen het licht te houden. Je wordt door de situatie gedwongen om in veel gevallen te kiezen voor een nieuwe richting in het leven.

Je zou deze gedwongen verandering kunnen zien als een signaal van het Universum die je probeert duidelijk te maken dat  het tijd is om te groeien en dat je iets nieuws moet leren waardoor  je een nieuwe richting moet kiezen in je leven. Veranderingen als deze brengen meestal een grote kans met zich mee al zijn ze vermomd in een grote vorm van drama. Neem eens rustig de tijd om terug te kijken op je leven en kijk eens naar de momenten waarop zich van deze gedwongen veranderingen voor deden. Kijk eens naar positieve veranderingen die deze gebeurtenissen achteraf teweeg hebben gebracht.

  1. Veranderingen waar je zelf voor hebt gekozen om iets te bereiken. Deze veranderingen doen zich vaak voor op het moment dat je niet tevreden met je leven bent en dat er iets moet veranderen. Je wilt een betere baan, een andere plek om te wonen, een leuke relatie of gewoon een andere opleiding omdat je huidige opleiding niet bij je past. Het gaat er hierbij om dat als jij iets wil hebben of een bepaald doel wil bereiken er veranderingen moeten plaatsvinden om het gestelde doel te bereiken

Soms moet je een oude overtuiging, die je van je ouders hebt meegekregen veranderen, of je moet stoppen met je zorgen te maken over wat anderen zeggen. Het kan zijn dat je nieuwe vaardigheden of kennis moet aanleren. Als je wilt veranderen moet je actie ondernemen.

Welke Stappen Kun je nemen?

OnderzoekenNeem de tijd en bekijk je leven eens van een afstandje. Ervaar je regelmatig één van de bovenstaande veranderingen? Hoe ga je om met deze verandering? Wat doe je als een verandering jou overkomt en wat als je er zelf voor kiest? Ga je rustig achterover zitten en laat je de verandering rustig over je heen komen of ga jij je verzetten tegen de verandering? Laat één ding duidelijk zijn, het is niet verstandig om je te verzetten tegen verandering. Hoe meer jij je verzet hoe moeilijker en pijnlijker de verandering zal zijn.

Als je iets nieuws in je leven wilt creëren kijk dan eens in alle rust naar wat je tegenhoudt. In de meeste gevallen zal het antwoord hierop: ANGST zijn. Wat de reden ook mag zijn laat het los en geef jezelf toestemming om je leven te veranderen. Omarm de verandering het is een prachtig moment waarop je kunt groeien in je leven.

Succes met je veranderingen.

Peter Rigtering

BOEKEN TIP: Onderzoek je denken, verander de wereld.  Van Byron Katie.

Onderzoek je denken, verander de wereld

Comment Section

8 reacties op “Veranderen is een constante factor


Door truus op 22 november 2011

prima stukje op het juiste moment. knelpunt , voor jezelf,kan natuurlijk ook zijn dat je kennis hebt die je wilt delen. door het gebruikt maken van jouw kennis kunnen mensen meer kwaliteit van leven krijgen. echter, niet iedereen zit op jouw kennis te wachten. dat is een realiteit die je moet accepteren. een slachtoffersituatie is een veilige situatie waar een ander persoon zich uiterst prettig bij kan voelen.
vriendelijke groeten

Truus


Door Anne op 16 augustus 2016

ik vind t bovenstaande stukje prachtig: het is niet dwingend
maar positief. praten over slachtoffer spelen vind ik wat negatief overkomen: miss heeft iemand meer tijd nodig…..en gun die elkaar dan ook. mvg.


Door Alexien op 22 november 2011

Dank je wel voor dit bericht.
Ik ben afgelopen jaar door echtscheiding, verhuizing gegaan. En ik heb nu een nieuwe relatie, en af en toe ben ik gewoon zeeziek… Ik wilde zo graag een ander leven, maar nu ik het heb, is het blijkt het keihard werken om niet te stagneren!
Liefde ontdekken…
dank nogmaals,
Alexien


Door Mieke op 23 november 2011

Af en toe eens loslaten is voor mij hét sleutelwoord!


Door terese op 23 november 2011

Veranderen vind ik niet erg als er positieve perspectieven zijn en je zo kunt groeien.
Waar ik heb het er moeilijk mee met het loslaten en het oplossen van negativiteit in alle zin, die anderen je kunnen aandoen, dan ben ik een tijd de kluts kwijt. Je kan niet altijd alles over je heen laten gaan want soms moet je reageren vooraleer het probleem verergert en je moet het dan voor jezelf opnemen, men noemt dat assertief zijn.Ik werk eraan maar vind dit wel moeilijk!


Door Nicole op 23 november 2011

Angst niet verzetten maar accepteren en de verandering omarmen. Het positieve eruit halen. Wat een prachtige woorden. Ik heb ze me ten harte genomen en direct met een vriendin gedeeld die het vandaag heel hard nodig had. Bedankt voor dit goede bericht. Fijn dat er zulke goede woorden met elkaar gedeelt worden.
Lieve groetjes Nicole


Door Maja op 24 november 2011

Ik blijf me steeds weer verbazen hoe dingen op het juiste moment in mijn leven komen, net zoals deze boodschap, dank ervoor!!


Door Lizzy op 25 november 2011

Dit had ik net even nodig………..
Ik heb op dit te maken met grote veranderingen die me overkomen….. Daar heb ik heel veel moeite mee, maar ik probeer het als een les voor mezelf te zien…
En ik merk dat ik me er diep van binnen nog tegen wil verzetten, waarom? Ik denk dat het angst is……. Maar angst beperkt je in groei…

Plaats een reactie


*