Page content

Wat is mediteren?

Wat is mediteren?

Meditatie is een mentale/spirituele techniek voor het ontspannen van de rusteloosheid van je geest en deze te bevrijden van spanningen en stress. Meditatie in de juiste vorm heeft als doel het bereiken van gemoedsrust, innerlijk rust en spiritueel ontwaken.

Meditatie is een toestand van geconcentreerde aandacht op een gedachte, vast punt, idee of een vorm van bewustzijn. Normaal gesproken richt je hierbij je aandacht naar binnen ver weg van de buiten wereld. Tijdens de meditatie hebben veel mensen de neiging om constant te worden afgeleid door nieuwe gedachten. Het is hierbij de bedoeling dat de mediterende steeds zijn aandacht weer terug brengt naar hetgeen waar hij zijn aandacht op richt. Dit vraagt in het begin om veel oefening en een beetje doorzettingsvermogen. Wanneer men er regelmatig in slaagt om de storende gedachten in het hoofd tot rust te brengen kan men er een nieuwe gewoonte van maken…

Wat is het doel van meditatie?

In de hogere vorm heeft meditatie tot doel de geest te bevrijden uit de onderbewuste dwangmatige gewoonte om constant te denken. Dit leidt tot innerlijke vrede en vrijheid en het bewustzijn van de essentie. Het leidt ook tot rust, helderheid en gelukzaligheid. In deze zin betekent meditatie het stopzetten van het denkproces. Het leidt tot het tot rust brengen van de eindeloze stroom geklets in je hoofd.

Zijn er verschillende vormen van meditatie?

Meditatie wordt zowel in de westerse als in de oosterse wereld in verschillende vormen beoefend. Je hoeft geen monnik, kluizenaar of in volledige afzondering te leven om meditatie te beoefenen. Je hoeft geen bepaalde religie te hebben, speciale kleren te dragen of een bepaalde levensstijl aan te nemen. Je kunt meditatie gewoon in het dagelijkse leven toepassen. Meditatie is een innerlijke activiteit die je overal kunt beoefenen en heeft niets te maken met een andere manier van leven.

Er zijn veel verschillende technieken en tradities bij het mediteren. Sommigen betrekken visualiseren erbij anderen de herhaling van mantra’s. Sommige technieken richten zich op de ademhaling, een kaars of een andere vorm.

Al zijn er veel technieken, je kunt meditatie verdelen in twee hoofd vormen. Bij de ene vorm richt men zijn meditatie vormconcentratie op een bepaalde gedachte, idee of ideaal. En de ander vorm is een meer geavanceerde vorm. Deze vorm richt zich meer op het leeg maken van het hoofd en alle gedachten waardoor je terecht komt in de innerlijke stilte. Dit is geen staat van domheid of bewusteloosheid maar meer een staat van innerlijke vrede en het bewustzijn van echt zijn.

Mediteren heeft niets te maken met een dromer zijn, luiheid of zweverigheid te maken. Om in de praktijk succesvol te kunnen mediteren heb je een zekere mate van concentratie vermogen nodig, evenals wilskracht, doorzetting vermogen en zelfdiscipline. Tevens moet men bereid zijn om tijd en energie te besteden aan het leerproces.

Wat is het resultaat van meditatie?

Regelmatig beoefenen van meditatie zal een positief effect hebben op je houding en gedrag, je manier van denken, je gemoedstoestand en je algemene gezondheid. Het zal ook je verdraagzaamheid, rust, zelfbeheersing, geduld en innerlijke kracht verder ontwikkelen.

Om van deze mooie vruchten te kunnen genieten zal men het mediteren regelmatig moeten oefenen. Zonder oefening zullen de resultaten uitblijven.

Succes met het mediteren.

Peter Rigtering

Comment Section

0 reacties op “Wat is mediteren?

Plaats een reactie


*